سبک معماری بیونیک، سبکی است که در آن معماران از طبیعت الهام میگیرند و سازه های منحصر زیبایی در آن خلق میکنند. در طراحی و ساخت پروژه معماری بیونیک یا بیودیزاین، سعی بر آن است که هرچه بیشتر و بهتر از طبیعت الهام گرفته شود. در این مقاله از مجله آرک داتام قصد داریم تعدادی از تاثیرگذارترین و برترین های معماری بیونیک را نیز به شما معرفی کنیم. ضمنا جهت اطلاعات بیشتر و اجرا پروژه در زمینه معماری بیودیزاین میتوانید با ما تماس بگیرید.
طبیعت مانند یک منبع بزرگ الهام بخشی برای ما عمل میکند؛ از معماریهای رومی و یونانی گرفته تا معماران مغول، همه و همه به گونهای از طبیعت الهام گرفتند. در عین حال با ورود به عصر ماشینها و ماشینی شدن تقریبا همهی کارها، معماری و معماری مدرن نیز از این اصل جدا نمانده است و رو به ماشینی شدن آورده است. اما تا به کجا؟ این سبک از زندگی ماشینی کار را به جایی رسانده است که طبیعت دچار آسیبهای فراوانی شده است. بنابراین این بار معماران بر این برآمدند تا طبیعت را احیا کنند، و چه چیزی بیشتر از خود طبیعت دوستدار طبیعت است؟ و این موضوع باعث پیدایش سبک معماری بیونیک و یا بیودیزاین و پروژه های معماری بیونیک شد.
در این قسمت قصد داریم تاثیرگذارترین و بهترینهای معماری بیودیزاین یا بیونیک را به شما معرفی کنیم تا در عین حال که با بهترینهای روز آشنا میشوید با سبک معماری بیونیک نیز بهتر آشنا شوید.
این ساختمان ضد دود زاییده افکار معمار، وینسنت کالباوت (Vincent Callebaut) است. این پروژه معماری بیودیزاین، دارای فضای داخلی فراوانی است. و میتوان از آن به عنوان مکان گردهمایی، گالری و یا جلسات اداری و غیره استفاده کرد. این سازه قرار است بر روی کانالها و مسیرهای رها شدهی بخش پاریزین در شهر پاریس ساخته شود؛ چراکه این مکان یکی از آلودهترین مناطق این شهر است و با کارخانههای قدیمی محاصره شده است. کل این سازه بر پایهی تکنولوژی سبز طراحی شده است.
در ادامه می توان گفت که این سازه دارای سقف سبز و یک تالاب طبیعی است. به طور خلاصه میتوان گفت که این سازه نه تنها طبیعت دوست است بلکه دود و غبار اطراف را به داخل خود میکشد و محیطی تمیز تر را تحویل میدهد. همین امر این ساختمان را به یکی از برترین های معماری بیونیک تبدیل کرده است.
این پروژه معماری بیونیک واقع شده در کاوینگتون کنتاکی (Covington, Kentucky) این ساختمان مسکونی ۲۰ طبقهای است که دارای استخر، ۷۰ واحد مسکونی، سالن اجتماعات، امکانات باغ و رستوران در طبقه پلازا نیز است. این سازه سبک معماری بیونیک توسط معمار دنیل لیبسکایند (Daniel Libeskind) طراحی شده است.
در ادامه باید اضافه کرد این ساختمان به گونهای طراحی شده که میتوان افق را بدون هیچ مانعی از تمام واحدها مشاهده کرد و همین امر آن را به یکی از برترین های معماری بیونیک تبدیل کرده است.
برنامه ساخت این پروژه معماری بیونیک در سال ۱۹۹۷ در شانگهای آغاز شد اما تاکنون افتتاح نشده است. اتمام این برج که قرار است از برترینهای معماری بیونیک باشد، به دلیل مشکلات فنی که در ساخت آن ایجاد شده به تعویق افتاده است. این برج، در واقع قرار است شهری کامل باشد، که نیاز ساکنینش را به طور کامل در داخل برج تامین میکند.
این ساختمان در قسمت جنوبی رودخانه تامس واقع شده است. این پروژه در واقع از مهمترین ساختمانهای شهر است. باید افزود که این ساختمان با استفاده از مدلهای کامپیوتری و تکنیکهای نوین و سبک معماری بیونیک به گونهای طراحی شده است که ضایعاتی نداشته باشد و آلودگی ایجاد نکند.
سازمان ملی فضایی در بریتانیا یکی از جاذبههای گردشگری معروف دنیاست. علاوه بر این این ساختمان اولین پروژه معماری بیودیزاین ساخته شده در تاریخ است و سبک معماری بیودیزاین از همینجا پایه گذاری شده است. طراحی این ساختمان بر عهده معمار و طراح نیکولاس گریمشا (Nicholas Grimshaw) بوده است. این ساختمان تقریبا به طور کامل از فلز سبک ساخته شده است. ایده طراحی این سازه موشک و راکتهای فضایی است و همین موضوع آن را به یکی از برترین های معماری بیونیک تبدیل کرده است.
بلندترین ساختمان سوئد واقع شده در شهر مالمو، واقع لایق این نام گذاری است. سازهی خارقالعاده معماری که ظاهری پیج خورده دارد. این ساختمان همچنین به عنوان بلندترین ساختمان مسکونی در اروپا شناخته میشود و همین آن را به یکی از برترین های معماری بیونیک تبدیل میکند. تورسو چرخان، توسط معماری اسپانیایی سانتیگو کالاتراوا طراحی شده است.
تاریخ نشان داده است که چه یک جنگجوی قوی و یا یک امپراطوری بزرگ فرقی نمیکند و همه به نحوی میل به جاودانگی دارند. این میل به جاودانگی، آنها را وادار به روی آوردن به معماری و ساخت سازههایی کرده است که قرن ها پس از نابودی خودشان بر روی زمین باقی بماند.
این پروژه معماری بیودیزاین بینطیر، هدیه ایست به مردم دنیا تا پیام آشتی با طبیعت را ببینند و به آن رو بیاورند. طراح این سازه وینسنت کالبوت (Vincent Callebaut) است و ما امیدواریم هرچه زودتر این سازه بینظیر را مشاهده کنیم.
به غیر از مثالهای بینظیری که مطرح شد، پروژه های معماری بیودیزاین دیگری نیز هستند که که در نوع خود بینظیرند. مانند ساختمان سلفریج (Sefredges Building) که توسط جان کاپلیکی (Jan Kaplicky) در ۴ طبقه طراحی شده است و نمای آن شامل ۱۵۰۰۰ دیسک الومینیومی است که بر روی یک صفحه آبی نصب شده اند.
فرودگاه بین المللی دنور (Denver International Airport) که نماد دیگری از معماری ارزان و دوستدار طبیعت است. سقف این فرودگاه از پارچه کششی مخصوص ساخته شده که به این سازه سبک معماری بیونیک ظاهر شبیه کوهستان داده است.
کاکتوس شهری قطعا شما را انگشت به دهان نگه میدارد. ساختمان ۱۹ طبقهای خاص و منحصر بفرد که توانایی این را دارد که تا ۹۸ خانوار را در خود جای دهد. همچنین به دلیل سازه غیر معمول و در عین حال خارقالعادهاش اتاقهایش از نور کافی برخوردارند.
در این مقاله با سبک معماری بیونیک و برترین های معماری بیونیک آشنا شدیم. این معماری در راستای حمایت و تحسین طبیعت پایهگذاری شده است و در طراحیهای مربوط به آن از معماریهای نوین در کنار مواد اولیهای استفاده شده است که کمترین آسیب را به طبیعت برساند. اگر از خواندن این مقاله لذت بردید میتوانید دیگر مقالههای مجله آرک داتام را اینجا بیابید.
Piade kardan memari bionik kheili sakhte!!!!
البته دشوار هست ولی ما به خوبی از عهده این کار بر میایم ؛)